آجر در گنج یابی نشانه چیست؟
آجر در گنج یابی نشانه چیست؟ معمولا بعد از سنگ چین آجر چین شروع میشود البته در بعضی مکان ھا بعد از سنگ چین آثار خود را به شکل کوزه خالی یا آھک مشخص میکند حالا در این مطلب میخواهیم به شما آموزش دهیم که ابعاد و اندازه انواع آجر در گنج یابی به چه صورت بوده و در صورت مشاهده با آن چه باید کرد پس با ما همراه باشید.
ابعاد و اندازه های انواع آجر در گنج یابی
- ۲۸×۲۴× ۷ cm
- ۳۸× ۳۲ ×۶/۵ cm
- ۲۸ ×۲۸ ×۷cm
- cm 10 ×۳۳× ۳۳
ابعاد آجرهای یک دژِ مربوط به دوران پارت
- ۸ × ۳۲ × ۳۲ cm
- ۱۰ × ۴۰ × ۴۰ cm
- ۹ × ۳۷×۳۷ cm
شکل عمومی آجرهایی که در طی دوران های مختلف بعد از اسلام در بناها بکار گرفته شده، اکثرا چهار گوش یا مربع در اندازه های مختلف است.
در قرن های مختلف آجرها به شکل های زیر بوده است
- در قرون اولیه اسلامی کمابیش تنوع آجرهای دوران ساسانی معمول بوده و میانگین ابعاد آجر بیشتر cm10×۳۳×۳۳ است.
- قرن چهارم آجرها به کوچکترین اندازه خود میرسند و میانگین ابعاد آجرها به ۵٫۵×۱۸ ….۵×۶ میرسد.
- در دوران سلجوقی آجرهای معمولی بزرگتر میشوند و به میانگین ۶cm در طول و عرض میرسند.
- در دوران ایلخانی اندازه های گوناگون ۱۸تا۳۸ بکار میرفته است. (۲۰ تا ۲۲ و با ضخامت ۴/۵ تا ۵ بوده است این آجرها از نظر رنگ متنوع هستند زرد کمرنگ، زرد مایل به قهوه ای، قرمز تیره و خاکی)
- از شاه عباس به بعد ابعاد آجر کما بیش در میانگین ۲۳cm در طول و عرض ثابت میشود استفاده از آجرهایی به این ابعاد امروز نیز متداول است. (۵+۲۴×۲۴)
- در دوره زندیه به دلیل نامناسب بودن خاک شیراز، آجرها در لار با ابعاد ۲۳/۵ تا ۲۴ پخته شده اند آجرهای این دوران به کریمخانی معروف است آجرهای بزرگ مستطیل «علینقی خانی» از همین دوره در دست است که در لبه باغچه ها بکار برده میشده اند.
- اندازه رایج در دوران قاجار ۴*۱۹/۵*۱۹/۵ بوده است.
مشاهده آجر در دفینه یابی در کف سازی به چه صورت بوده است؟
ابعاد آجر برای کف سازی متفاوت با آجر بکار رفته در دیوار است آجر فرش دوره سلجوقی به ابعاد ۴۴*۴۰ بود که به نام آجر نظامی شهرت یافتند و در دوران قاجار برای کف سازی خصوصا فرش بام ها متداول شدند آجر با ابعاد ۲۰×۲۰ با نام آجر فرشی خوانده میشود ضخامت آجرها نیز تغییرات زیادی یافت بیشترین ضخامت ۱۳/۵ سانتیمتر و کمترین ضخامت حدود ۳/۳cm بوده است.
لینک های مرتبط :